Vinskörd

Sommaren dröjer sig fortfarande kvar men nu är skördeperioden i full gång.

Många husletare besöker under sin semester området för att hitta sitt drömhus om inte vädret är alldeles för bra för då hägrar i första hand havet och de långa stränderna. Men för vinbönderna är sommaren som vanligt fylld av arbete. I takt med att vinet växer, klippes rotskott, hyfsas buskarna på bredden och det harvas mellan raderna.

Markerna är mycket torra så brandrisken är stor och därför är det jätteviktigt att hålla rent från torrt gräs runt fälten. Men nu har som sagt skördandet dragit igång.

Eftersom det har varit en mycket varm och torr sommar blir druvskörden åter igen mindre än året innan. En minskning på 20 och 30% är siffror vi hört. Bristen på vatten är den största anledningen men detta till trots tror man att kvalitén bli hög.

 

Till en början skördas de gröna druvorna, till det vita vinet. De som skördar med maskin arbetar gärna på natten för att slippa den heta solen som kan dra igång jäsningen av druvorna redan på traktorflaken på väg till caven, produktionslokalen. Medan de som skördar för hand ofta startar så tidigt som möjligt när det har blivit hyfsat ljust ute, ungefär när solen går upp och avslutar skördearbetet till lunch om solen gassar.

Tidigt i går morse besökte vi Bruno Granier och hans gäng som skördade Grenache Blanc. De hade redan klarat av fälten med Muscat och Viognier men Roussanne som också är en grön druva mognar lite senare får vänta ett tag till.

I fjärran hos en annan vinbonde syns en skördemaskin, men vi kan inte låta bli att tycka att det känns extra fint och exklusivt med handskördat vin.


Publicerat

i

,

av