Rött vin på flaska

En tisdageftermiddag för ett par veckor sedan tittade vi igen in hos herrarna i caven för att se vad dom hade för sig.

Det var stora rödvinstappardagen. 55 hl alltså 5,5 m3 vin skulle buteljeras och detta sker halvautomatiserat alternativt halvmanuellt.  Se video nedan.

Buteljering
Klicka på bilden så kommer filmen,

Båda vinbönderna skördar allt vin för hand och som ni säkert redan har förstått så är mycket av arbetet i caven ett handarbete.

Innan man börjar arbetet med att tappa vinet på flaskor så måste man få ett godkännande från en förening i Montpellier, ODG. (L’Organisme de Défense et de Gestion) Dom gör en officiell identifiering av kvalitet och ursprung och avgör om vinet har rätt att få statusen AOP alt IGP, etc.  När som helst kan en representant från kommittén komma på besök och be att få se den kemiska analysen samt ta med sig ett par flaskor ur en eller flera av cuvarna för avsmakning och bedömning för att vinet ska få rätt stämpel på ettiketten.

Den här dagen hanterades dryga 7000 flaskor.

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: