Det är INTE rött och vitt vin blandat, om nån nu mot förmodan skulle tro det.
Nej skämt åsido, nu på allvar.
Rosévin görs på blå druvor lika som rött vin, men metoden är lite annorlunda, faktiskt lika som hur man gör vitt vin.
Här är en kortfattad beskrivning av två olika metoder.
Ofta när man gör Rosévin så hälls druvorna direkt i pressen när de kommer från fältet, druvjuicen skiljs från skal och kärnor. Därefter pumpas druvjuicen till ett kar och jäsningen pågår sen i ca 2-3 veckor. (alkoholjäsning)
När alkoholjäsningen är klar tappas vinet om till ett nytt kar för den malolaktiska jäsningen, (mjölksyrejäsning) där vinet mognar.
Rosé som produceras på detta vis ger ett blekare vin med elegant arom och vinerna kallas för les Rosé de pressée.
Men,
Vill man ha ett rosévin med lite mer färg och smak så kan man låta druvorna ligga från några timmar till ett dygn i jäskaret innan man pressar. Därefter är proceduren lika som ovan. Dessa viner kallas les Rosé saignée, dvs. metoden som ger rosévinet färg av blödning eller åderlåtning. (från skalen)
Ytterligare några rader från ”Gardiner på mitt glas” som jag tycker passar i sammanhanget.