La Font de L’Olivier – Bruno Granier – del 2

Bruno har bedrivit vinodling i 33 år, de första 15 åren delade han odlingen med en kusin men 1999 bröt han sig loss och har sedan dess drivit sin vingården själv.

Han hade några riktigt tuffa år i början, och berättar att vissa datum har etsat sig fast. Den 6, september 1999, hans första år på egna ben, blev hela skörden 15 hektar förstörd av hagel. År två den 14,e juni 2000 haglade det igen men då drabbades turligt nog endast 3 av de då 20 hektaren.

Jag undrade försiktigt om han inte hade haft några funderingar på att ge upp yrket och byta mot något som kanske var lite säkrare ekonomiskt. Men han log igen och sa att det enda han funderade på då det hände, var att besöka banken för att få ett litet lån.

Jag kan igen konstatera att vinodlare är ett segt släkte.

Magalas drabbas ofta av hagel, sa han, men däremot sällan av frost. Det har däremot och tyvärr kringliggande byars vinbönder fått erfara i år, då en del av dem fick så mycket som 70% av sina skördar bortfrysta på ett par timmar.

Av Brunos 21 hektar är cirka 25% vita druvor : Grenache blanc, Viognier, Roussanne och Muscat. De resterande 75% är blå druvor : Carignan på 80-åriga stockar, Grenache noire, Syrah, Cinsault och Cabernet-Sauvignon.

Av de blå druvorna Cinsault, Grenach och Syrah gör han förutom rött vin även Rosévin.

Av den totala skörden gör han sitt egna flaskvin av de absolut finaste druvorna från 5-6 hektar, resterande druvor säljs i form av bulkvin till cooperativen.

Alla druvor skördas för hand och odlingen sköts enligt HVE regler”Haute Valeur Environnementale” (högt miljövärde)


Publicerat

i

,

av