I en annan del av caven.

Rosévin

Samtidigt som Claude tappade vin på Bag in box höll Bruno precis på att tömma över en ”skvätt” (på några 100 liter) Rosévin som blev kvar i en av lagringscisternerna vid senaste buteljeringen, till en annan cistern som innehöll likadan Rosé.

I caven
En skvätt rosé i den mindre cisternen som ska flyttas.
i caven
Bruno monterar slangen där ”vinskvätten” ska pumpas över i till den nästan fulla cisternen.

Den tömda cisternen gjordes sedan ren och i den tappade man över ett tidigare filtrerat Carignanvin (rött vin) som behövde luftas från koldioxid (jäsbubblor) innan tappning på flaskor.

Ner i cisternen med vin sänktes sedan en slang som pumpade ut kvävgas som rörde om vinet och medförde att kvarvarande koldioxid steg till ytan tillsammans med kvävgasen. Det får finnas en liten mängd koldioxid kvar i vinet så allt behöver inte tas bort.

Det kan man också uppleva om man dricker ett vin, i synnerhet de ekologiska, det kan kännas lite spritsigt/bubbligt. Det är absolut inget fel, se bara till att vinet luftas i god tid innan det ska drickas. Öppna gärna flaskan några timmar eller varför inte dagen innan eller dekantera vinet/häll över det i en karaff. Sen är det bara att njuta.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: