La Font de L’Olivier – Bruno Granier – del 1

Först ut i vår planerade presentationsserie om vinbönder i närområdet är Bruno Granier.

Bruno är född 1960 i Magalas och kommer från en släkt med lång tradition inom vinodling.

På Brunos farfars sida är han den 5,e generationen vinodlare och på hans farmors sida har man odlat vin så länge man kan hitta information bakåt i tiden. Hon bodde på en gård som hette Mas Trinché och låg i dalen bakom kullen Puech de Montfau (ett tidigare ”oppidum” en Gallo-Romansk bosättning sen ca 170 år före Kr.)  i utkanten av byn.

Marken har sen farmors tid bytt ägare och där har nyligen en annan vinodlare Emelie Alauze, som vi presenterar senare i år, byggt sin nya vinkällare.

När jag frågar Bruno hur länge han har jobbat med vin får han något finurligt i blicken och måttar med handen ca 40 cm över golvet.

-Sen jag var så här liten, säger han och ler.

Bruno berättar om sina förfäder och hur han redan som liten bestämde sig att följa deras väg och hur han i 16 års åldern på en fest hade sagt till sina kamrater att han minsann en dag skulle visa dem att det visst går att göra fint vin av Carignandruvan.

Carignan var tidigare en av de druvor man odlade nästan överallt i Languedoc, tog ut massor av hektoliter/hektar och gjorde vin av druvor från unga stockar. Detta resulterade i ett blaskigt vin med dålig kvalitet.

Men Bruno och många med honom har bevisat att man kan göra väldigt bra endruveviner av Carignandruvan förutsatt att stockarna är gamla minst 40 år, så kallade ”vieilles vignes” och att uttaget begränsas hårt.

 

 


Publicerat

i

, ,

av