Att bo i Languedoc

Languedoc eller Occitanie som det heter numera, är den region i Frankrike som växer mest. Turismen ökar och efterfrågan på fastigheter likaså. Många fransmän och utländska köpare lockas hit för att njuta av det vackra landskapet, det milda klimatet ,den goda maten och de fantastiska vinerna. Vinproduktionen som är huvudnäring i området utvecklas ständigt och fokus nu för tiden ligger på kvalitet och i många fall också på ekologisk produktion.

Den Languedocska vintern med endast ett fåtal dagar med minusgrader kan man säga börjar i mitten av december och sträcker sig till slutet av februari. Trots detta blommar mimosan redan i början av februari. Den avlöses av mandelträden, ginsten och vallmon och de vintrigt brunröda vinfälten med svarta vinstockar växer under våren upp och blir till härligt gröna böljande fält.
Sommarens varmaste månader är juli och augusti då temperaturen på dagen ligger runt +30 grader och kvällarna är härligt varma. Ända till långt in på hösten är temperaturen ljuvlig och fortfarande i december kan man ofta äta sin lunch utomhus.

Vinområdet Languedoc sträcker sig från Camargue, väster om Marseille, till den spanska gränsen där Pyrenéerna blickar ut över Medelhavet.
Kusten, till skillnad från Provence och franska Rivieran, är ganska platt och rak vilket ger området dess stora sandstränder. Bara ett par mil in i landet byter landskapet skepnad och består av grönskande kullar med vingårdar med utsikt över bergen, Cévennerna i norr, Montagne Noire i mitten och Pyrenéerna i söder.

Att turismen blomstrar är inte förvånande eftersom regionen erbjuder besökarna allt man kan önska sig för en perfekt semester, mer än 300 soldagar per år, vidsträckta stränder, flera typiska byar bland de vackraste i Frankrike, utsökt gastronomi, överraskande viner och spektakulära historiska platser.

Montpellier som tidigare var huvudstad i regionen, är en av de vackraste städerna i Frankrike. Med ett stort bilfritt område i centrum som domineras av 1800-tals borgarhus i huggen sten, skuggiga torg med typiska kaféer och massor av studenter som gör den till en vibrerande stad.
Nîmes, en av de andra städerna i regionen, erbjuder mycket imponerande romerska ruiner, såsom templet "Maison Carreé" , amfiteatern "Arenès de Nîmes" och akvedukten "Pont du Gard".
Beziers, Narbonne och Carcassonne är alla vackra typiska sydfranska städer som ligger längs kanaler.
Och längre söderut mot den spanska gränsen ligger staden Perpignan, med det katalanska sinnet, tapas och ett pulserande kulturliv.

Man kan i det oändliga berätta om allt roligt och intressant som finns att göra här i området. Men specialister på att ha detta uppdaterat måste vi nog ändå säga att turistbyråerna är, se länk nedan till intressanta och informativa sidor.

Languedoc tourism

Men här hittar du också inspirerande berättelser från svenskar som "vågat leva sin dröm".

"Vi började semestra i södra Frankrike i början av 2000-talet. Vi åkte hit ner, ibland med husbil och ibland bilade vi ner. Vi bodde på campingar eller hyrde lägenhet. Min man hade levt härnere tidigare under sin karriär som professionell"...

Läs mer om Outi och Magnus

"För tre år sedan satt jag i ett alls inte oävet hus på svenska västkusten och tittade klentroget ut genom fönstret medan regnet piskade mot rutan. Det var en sådan där sommar som aldrig ville bli riktigt varm, jag var på fel arbetsplats"...

Läs mer om Elisabeth

"Det var en höstdag 2010 som vi hittade vårt hus här i Faugeres, det var utsikten vi föll för. Huset var murrigt och mörkt och mycket fanns att fixa. Så när jag, Ariana gick i förtidspension våren 2011 flyttade jag ner tillsammans med en före detta"...

Läs mer om Ariana och Arne